Anders Heyerdahl

I 2018 er det 150 år siden Ander Heyerdahl fra Aurskog døde. Det er anledningen til at det vil bli arrangert konserter og minnearrangement i hjembygda utover høsten. Hovedarrangementet blir 16/11.

Komponist og bygdbokforfatter

Anders Heyerdahl, (1832-1918) fra Aurskog Høland gjorde en betydelig innsats innen nasjonalromantisk tradisjon som komponist, fiolinist, folkemusikkinnsamler, lokalhistoriker, folklorist og gårdbruker. Han var fiolinist ved Christiania Teaters orkester med Johan Svendsen og kilde for L. M. Lindeman. Flere av Heyerdahls nedtegnelser av sanger og feleslåtter finnes i Lindemans kjente Ældre og nyere Norske Fjeldmelodier for pianoforte. Han var også oldefar til jazzsangerinnen Karin Krog, som i 1996 spilte inn CD-ene Huskonsert i Aurskog, musikk av og etter Anders Heyerdahl og Folkways, begge med musikk av og etter Heyerdahl. 

Artikkel om Anders Heyerdahl (pdf)

CD-plate: Huskonsert i Aurskog

Musikk av og etter Anders Heyerdahl.

Karin Krogh

Innholdsfortegnelse:

01 Målfrid Min Frue.m4a
02 Strykekvartett Nr. 1, A-Dur 1. Sats – Allegro Moderato.m4a
03 Strykekvartett Nr. 1, A-Dur 2. Sats – Serenade.m4a
04 Strykekvartett Nr. 1, A-Dur 3. Sats – Scherzo.m4a
05 Strykekvartett Nr. 1, A-Dur 4. Sats – Allegro.m4a
06 Nissespill Og Fans Polka.m4a
07 Skøitefart.m4a
08 Ottillie-Gallop.m4a
09 Huldrevise (Spelevinke).m4a
10 Halling Medley_ Mestertyven Arve Brakars Halling, Halling 1, Halling 2.m4a
11 Fingubben.m4a
12 Melodi.m4a
13 Brudedans.m4a
14 Purka.m4a
15 Gjestebudet.m4a   

(Denne visa er ein lokal variant av «leikarring-songen», «Å, kjære Ola ta på deg vesten på denne dag»
16 Polka.m4a
17 Vals.m4a
18 Galopp.m4a
19 Vakker Er Du.m4a
20 Revelje Fra 1808.m4a
21 Soldaten Og Jenta.m4a
22 Norsk Tappenstreg 1905.m4a

Hent musikken på Spotify

Utdrag fra: 

GRÄNSLÅT 

– en kort introduktion

av Mats Berglund

Anders Heyerdahl

Finns det då något källmaterial från den norska sidan som vidimerar att det funnits polskemusik även på norska sidan?

Första nedslaget som vi gör är i Akershus, fylket som kilar sig in mellan Östfold och Hedmark med en kort gränsförbindelse med Skillingmark socken i Värmland. Närmare bestämt i Aurskog-Höland och musik som tecknades ner av komponisten och musikern Anders Heyerdahl (1832-1918). Även Heyerdahl provade sig likt Övergaard på att beskriva polsketakten – eller springdanstakten som man sa lokalt i Aurskog – och dess inbördes taktdelsförhållande. Förutom musik så var Heyerdahl även intresserad av annan folkkultur och tecknade ner folkminnen som trycktes som  sockenhistorieboken ”Urskogs beskrivelse”(1882). I denna kan man läsa följande om den lokala springdansen;

”Felen stemtes ikke alltid i Kvinter, som nu, men til enkelte dandse også i Kvarter, Terser og sekster. De aeldste Dandse her var visstnok Springdans og Halling. Springdandsen spilledes med en egen Rhytmus, som bestod i at gjöre 1ste og 2den Fjerdedel i hver takt langere  eller i alle fall betone dem staerkere end den tredje. Hertil kom både i Springdansen og Hallingen synkoperende Rykninger m ed Buen, Praltriller og Klimpringer, som gjorde, at de kunne vaere slemme nog at spille godt.” (Urskogs beskrivelse sid 174-175)

Dessa ord antyder att Heyerdahl vid mitten av 1800-talet upplevde två olika sätt att förhålla sig rytmiskt till springdansen. Vilket sannolikt har en relation till att annan tretaktsmusik blir mode och påverkar spelmännens relation till betoningar i tretakten. Heyerdahl omnämner att det spelades halling i Aurskog och musikexempel 3 är en uppteckning gjord av Heyerdahls hand.

Brudedans: Mats Johansson og Bente Midtsveen

Dokumentasjonssenteret for musikk i Akershus:

Dok-senterets samling av musikkopptak frå Aurskog-Høland