SAFFA-KURSET 7. OG 8. JANUAR 2023

SAFFA-kurset avholdes på Quality Hotel Olavsgaard, ved Hvamskrysset på Skjetten, Lillestrøm kommune.

Les mer om hotellet her.

Det er rekordantall påmeldte i år!

Det er nå påmeldt 184 kursdeltakere til SAFFA-kurset i 2023. Med 14 instruktører, blir vi samlet 198 personer på Olavsgaard hotel første helgen i januar 2023.


SAFFA-kursene har ikke vært avholdt siden januar 2020 grunnet koronapandemien. Vi regner med at mange nå er sugne på kurs igjen i folkemusikk og folkedans! Første helgen i januar 2023 har vi planlagt hele 12 kurs for musikere og dansere med fremragende instruktører. De fleste kurs går over to dager, lørdag og søndag, med oppstart lørdag kl. 0900.

Lørdag kveld blir det et kveldsarrangement i storsalen Åsgard med musikk og dans, hovedsakelig gammeldans. Dette er åpent også for musikere og dansere som ikke deltar på selve kursene.

Kursoversikt

KURSNUMMERKURSNAVN
1Seljefløyte – lørdag
2Fløyter til gammeldansmusikk – søndag
3Fele – lørdag og søndag
4Trekkspill – lørdag og søndag
5Torader – lørdag og søndag
6Turdansmusikk – lørdag og søndag (NB! AVLYST)
7Komp. – lørdag og søndag
8Telespringar/-gangar – dansekurs – lørdag og søndag
9Bølingen – samling (13-20 år) – lørdag og søndag
10Barnekurs fele (6-13 år) – lørdag
11Barnekurs trekkspill (6-13 år) – lørdag (NB! AVLYST)
12Instruktørkurs: Fordjuping i turdans (arrangert av Noregs ungdomslag)

Kursplan

INSTRUKTØR KURSBESKRIVELSE
Steinar Ofsdal

KURS 1: Seljefløyte – kun lørdag

Steinar Ofsdal holder kurs i spel på seljefløyte lørdag 7. januar. Han har undervist ved både Norges musikkhøgskole og Ole Bull Akademiet, og er nå professor emeritus. Seljefløyta er jo i utgangspunktet barkefløyta vi spikker på våren, men i vår tid lages fløyta av materialer som gjør at vi kan bruke den hele året, ofte av plastrør, men Steinar har i en tiårsperiode produsert slike fløyter av bambus i Kina. Prinsippet er det samme – et langt rør uten fingerhull, og hvor blåsestyrken tryller fram naturtonene i røret. Ved å dekke endehullet skapes enda en tonerekke, som kombineres med de åpne hullene, og slik oppstår det vi kan kalle «seljefløyteskalaen». Ofsdal har gjennom årene utviklet en metodikk for undervisning i dette instrumentet, nærmest et språk, som gjør at man overraskende raskt forstår prinsippet og opplever en mestring. På kurset får deltakerne låne instrumenter, med muligheten til å kjøpe det i etterkant. Kurset er støttet av Norsk senter for folkemusikk og folkedans.
Steinar Ofsdal


KURS 2: Fløyter til gammeldansmusikk – kun søndag

Steinar Ofsdal holder også kurs i spel på andre fløyter, med vekt på blokkfløyte, til bruk i gammeldansmusikk, søndag 8. januar. På kurset kan man utforske også andre fløytetyper, avhengig av tonearten musikken spilles i. Deltakerne får låne instrumenter, med muligheten til å kjøpe det i etterkant. Kurset er støttet av Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

Det er fullt mulig å delta på begge fløytekursene.
Vegar Vårdal

KURS 3: Fele – lørdag og søndag

På felekurset får vi besøk av Årets folkemusiker 2020, Vegar Vårdal. Han er både folkedanser og folkemusiker. Han vil fokusere på nærtradisjon og feleslåtter fra Akershus, både den eldste dansemusikken og den litt nyere. Det gis øvelser (feleteknikk) og veiledning tilpasset alle nivåer, slik at man kan bli en enda bedre felespiller. Vegar er en erfaren kursholder, med mange elever rundt om i hele Norge. For tiden er han ansatt på Ole Bull Akademiet på Voss, med undervisning fra grunnivå opp til masternivå. Slåtteutvalget på kurset hentes delvis fra notehefteserien «Tradisjonsmusikk fra Akershus og omegn» hefte 1-8. Noter og/eller lydfiler kan sendes ut på forhånd. Har du noen ønsker før kurset? Send oss gjerne en melding til vegar@kultivator.no.
Eilev Øverbø

KURS 4: Trekkspill – lørdag og søndag

Eilev Øverbø kommer fra Lom i Gudbrandsdalen og er oppvokst med folkemusikk. Han er utdannet fra Norges musikkhøgskole og har vært innom forskjellige sjangre.

Kurset vil ha fokus på gehør og samspill, men man får noter om ønskelig. Det blir mest vekt på runddanstradisjon og tradisjonelle melodier fra vårt langstrakte land. Ellers noe teknikk og generell bruk av instrumentet.

Lydopptak og evt. noter kan sendes ut i forkant. Send en melding til eilevoverbo@gmail.com.
Rannveig Djønne

KURS 5: Torader – lørdag og søndag

Rannveig Djønne vert omtala som ein nyskapande toradarspelar med eit solid fotfeste i tradisjonsmusikken frå heimdistriktet Hardanger. Rannveig Djønne vil lære bort bygdedans og runddans både frå Austlandet og noko frå Hardanger. Det vil vera slåttar som er godt eigna for torader, og fokus vil vera på samspel og dansespel. Talnotar og lydopptak kan sendast ut til deltakarane på førehand. Det blir brukt G/C-torader på kurset. Kontakt: rannveig@olebull.no.
Harald Velsand (fele)og Terje Amundsen (trekkspill)

KURS 6: Turdansmusikk – lørdag og søndag (NB! DESSVERRE AVLYST P.G.A FOR FÅ PÅMELDTE)

Opplegget er instrumentuavhengig. Instruktører spiller fele og trekkspill på kurset.
 
Vi vil ta for oss de vanligste melodiene brukt til turdansene, som er grunnlaget for mye av dansen i leikarringer og andre dansegrupper. De ulike dansene har i mange tilfeller spesifikk musikk som danselagene forventer at spellemannen bruker. Vi legger opp til å øve på og spille en del av disse.

Denne musikken er ofte komponert, og noter er gjerne utgangspunktet. Vi vil vi bruke en del noter på kurset, men det vil også være mulighet for gehør-spill. Mye av stoffet finnes utgitt i bøker og hefter, ofte sammen med danseinstrukser.
 
I tillegg til de norske dansene og musikken, benytter mange dansegrupper noen svenske og danske danser/melodier, så vi tar med noen eksempler på dette også.
 
I tillegg til å spille, vil vi snakke litt om spillemåte, tilnærming til musikkvalg, samarbeid med danseinstruktøren og muligheter for arrangering.
 
Instruktørene har lang erfaring med å spille for leikarringer og dansegrupper, både alene, i samspill og i flere gammeldansgrupper.

Kurset er støttet av Norsk senter for folkemusikk og folkedans.
Terje Bekkedal

KURS 7: Komp. – lørdag og søndag

Kurset legger vekt på bruk av bass og gitar i gammeldansmusikken. Viktige elementer er spilleteknikk, akkordbruk og rytmikk. Terje Bekkedal har 30-40 års erfaring som musiker med bakgrunn i trekkspill, torader, kontrabass og gitar, og han spiller bl.a. i Steinsgårdskroken spell- og danselag.

Kurset er støttet av Norsk senter for folkemusikk og folkedans.
Arnhild Brennesvik, instruktør,Mattias Thedens, musiker

KURS 8: Telespringar/-gangar – dans – lørdag og søndag

Dansekurs i telespringar og telegangar i øst-telemarkstradisjon.

Kurset vil gi kunnskap om:
Stegbruk, både grunnsteg og variasjoner i steg;  
Kar-steg og sviving.

Rytmeforståelse og bruk av musikken.

Kroppsholdning relatert til telemarkstradisjonen.

Grunnturer og «rosing».

Som instruktør er Arnhild Brennesvik opptatt av å inspirere til å danse og gi danseglede ved en større forståelse av dansen.

Matthias Thedens er spelemann. Han er siste års bachelorstudent i utøvende hardingfele ved Norges musikkhøgskole og kjent fra gruppen Gangar.
Trine Sennerud Melby,

Marianne Tomasgård,
med flere


KURS 9: Bølingen-samling – lørdag og søndag

Rekrutteringsprosjektet Bølingen er et ungdomsprosjekt i regi av Akershus musikkråd. Prosjektet søker å samle ungdom fra Akershus, Oslo og Østfold i alder 13-20 år som ønsker å fordype seg i folkemusikk og/eller folkedans.

Follofeler inviteres dette året til felles kurs med Bølingen Allstars, lørdag.

Påmelding på nettskjemaet.

Spørsmål kan rettes til Marianne Tomasgård, marianne.tomasgard@musikk.no.

For mer info om Bølingen: https://www.musikk.no/akershus/prosjekter/folkemusikk-i-akershus/arrangementer/bolingen.
Elisabet Olhans,

Agneta Holmer Mæland

og

Stian Norgård Aase
FELER I FLENG OG TREKKSPILLGJENG!

Kurs lørdag for barn i alder 6-13 år (Bør ha spilt minst 1,5 år).
Morsomme låter læres på gehør uten noter!
Instrument: Fiolin og trekkspill.
Instruktører: Folkemusikktrio ved kulturskolelærerne Elisabet Olhans, Agneta Holmer Mæland og Stian Norgård Aase. Alle tre har sin utdanning fra Norges musikkhøgskole, og har lang erfaring som kulturskolelærere og som musikere i forskjellige grupper både  innen folkemusikk og klassisk musikk.
Start lørdag kl. 10.00, slutt kl. 1700, med hentekonsert kl. 16.30.

KURS 10: Barnekurs på fele – kun lørdag
Instruktører: Elisabet Olhans og Agneta Holmer Mæland
Agneta og Elisabet er begge opprinnelig fra Dalarna i Sverige, men har bodd mange år i Norge. De er medlemmer av trioen Kjerringrokk sammen med Marianne Tomasgård.

KURS 11: Barnekurs på trekkspill – kun lørdag. DETTE KURSET ER AVLYST.
Instruktør: Stian Norgård Aase.
Stian har turnert i store deler av Norge med forskjellige produksjoner for Den kulturelle skolesekken.
Siri Mæland (instruktør)Einar Olav Larsen (fele)KURS 12: Instruktørkurs: Fordjuping i turdans – lørdag og søndag

I dette fordjupingskurset vil instruktør Siri Mæland ta føre seg den mangfaldige turdanstradisjonen som vi finn i Noreg. På kurset vil det bli mykje dans, og danserytmen i ulike turdansar og mangfaldet av dette vil stå i fokus. Det vil bli jobba med metodar for å lære vekk turdans og få eit innblikk i eit utval dansar. Det blir mellom anna lagt opp til fordjuping i STS-systemet, å bli kjent med kjeldene bak dansenedteikningane i Turdansboka og andre rettleiingsbøker, samt jobba med arkivkjelder frå Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

Kurset er praktisk lagt opp og det er ein føresetnad at kursdeltakarane har dansa runddans/norsk folkedans frå før. Det er plass til 20 deltakarar.

Instruktør: Siri Mæland
Musikar: Einar Olav Larsen
 
NB! Til dette kurset må ein melde seg på via denne lenkjen, der ein òg finn utfyllande informasjon om kurset:
https://www.deltager.no/event/instruktorkurs_turdans2023#init

PÅMELDINGSFRISTEN ER NÅ UTE.

De fleste kursene går både lørdag kl. 09.00 – 16.00/17.00 og søndag kl. 09.00 – 15.00, hvis ikke annet er angitt.

Etter barnekursene lørdag blir det en hentekonsert i storsalen Åsgard kl. 16.30, der foresatte og andre kursdeltakere inviteres til å høre hva barna har lært.

Påmelding

Påmelding for Kurs 1-10 gjøres ved å fylle ut dette nettskjemaet. NB! Påmeldingsfristen er nå gått ut.

NB! Påmelding til Kurs 12, Instruktørkurset, booking av hotellrom for disse kursdeltakerne samt betaling gjøres direkte til Noregs ungdomslag via eget skjema her:  https://www.deltager.no/event/instruktorkurs_turdans2023#init

Påmeldingsfrist og betalingsfrist for alle kurs: 1. desember 2022. Merk at prisene øker med 10 % for påmelding etter 1. desember.

Bankkontonummer: 0530.35.85577 for innbetaling av kursavgift. NB! Merk innbetalinga tydelig med navn på deltaker(e). Ikke bruk straksbetaling, da SAFFA ikke vil få informasjon om hvem som betaler (bare bankkontonummer).

Kursavgiften bestemmes av dag, type overnatting (evt.) og hvilke måltider du/dere skal ha. Et par med samme informasjoner og samme kurs kan fylle ut et felles skjema, ellers må familiemedlemmer som har ulike valg sende inn eget skjema for hver person.

For kursavgiften får du dette:

* Kurset du har valgt

* Lunsjbuffet lørdag og enkel lunsjmat søndag

* Kaffe, te, frukt, softis og popkorn gratis tilgjengelig under hele kurset! 

* Middag lørdag ca. kl. 1800, om du bestiller med overnatting lørdag-søndag på Olavsgaard. Andre kan bestille denne middagen separat (se påmeldingsskjemaet). 

* Dansefest i storsalen Åsgård lørdag kveld ca. kl. 2000. 

Ved for få påmeldte til et enkeltkurs pr. 1. desember, kan kurset bli avlyst. Det er derfor viktig at alle melder seg på innen denne datoen.

For spørsmål: Send epost til post@saffa.no eller tlf. 973 07 669 (Bjarne O. Braastad)

Type overnatting/kostKursavgift
inntil 1. desember
NB! Kursavgift
etter 1. desember
Enkeltrom lørdag til søndag2 5002750
Dobbeltrom lørdag til søndag2 0502 255
Trippelrom lørdag til søndag1 8502 035
4-mannsrom lørdag til søndag (reservert for Bølingen, som har egen pris)1 7251 900
Enkeltrom fredag til søndag3 6003 960
Dobbeltrom fredag til søndag2 6002 860
Trippelrom fredag til søndag2 2752 510
4-mannsrom fredag til søndag (reservert for Bølingen, som har egen pris)2 0502 255
Kun lørdag med middag1 0001 100
Kun lørdag uten middag850935
Lørdag og søndag med middag lørdag, ingen overnatting1 4001 540
Lørdag og søndag uten middag lørdag, ingen overnatting1 1501 265
Bølingen-samling, lørdag-søndag9501300
Bølingen-samling Follofeler, lørdag 700770
Barnekurs lørdag, under 14 år350385
Kun søndag (Kurs 2)750825

Vi ser fram til å se deg på SAFFA-kurset! Gå til påmeldingsskjemaet.